Műtrágya

A növények termelése során a termőtalaj főleg nitrogén-, foszfor- és káliumvegyületekben szegényedik el, ezért fontos ezt a talajban pótolni, ha nem, akkor a talaj kimerül és nem ad megfelelő termést. Fontos, hogy a nitrogént minden évben többször is pótolnunk kell, mivel a víz a talajból kimossa. A foszfor- és káliumvegyületek esetében is fontos az éves utánpótlás, de kiskertben elég 2-3 évente pótolni az anyagokat.
nitrogén

Nitrogéntartalmú műtrágya

A pétisó és az ammóniumnitrát a két legismertebb műtrágya. Az ammóniumnitrátot meszes talajon érdemes használni, mivel a talajt erősen savanyítja. A pétisó mésztartalma magasabb, ezért ellensúlyozza ezt a hatását. Hatóanyagtartalmuk általában 24-34% közötti. Nitrogénműtrágya használatánál figyeljen arra, hogy ne szórjunk ki ősszel, mivel a tavasszal az intenzív növekedési időszakig lemosódik a talaj alsóbb rétegeibe! A nitrogénműtrágya 1/3 részét a vetés előtt 1-2 héttel juttassuk a talajba. A maradék 2/3 részt a növénytől függően osszuk el 2-3 részre és a zöld részek gyors növekedésének idején, általában május-júniusban juttassuk a talajba.
foszfor

Foszfortartalmú műtrágyák

A foszfor a talajban nagyon erősen kötődik meg. Egyik jellemzője, hogy amíg a nitrogén akár 1 méter mélysébe is képes lejutni a talajban, addig a foszfor maximum 5 cm mélységbe jut le egész évben. A foszfor kijuttatása esetén ezért is fontos a gyökérmélységbe mélyen beszántani. A Nyír-Chem-nél kapható szuperfoszfát 18%-os hatóanyagtartalmú. A foszfortartalmú műtrágyát ideális esetben ősszel szántás előtt a szervestrágyával együtt forgassuk be a talajba, de kijuttathatjuk vetés előtt is közvetlenül, mivel a csírázó növény ezt az anyagot igényli a legnagyobb mennyiségben. Az adagolásnál fontos, hogy egy kevés kálisót is tehetünk a keverékbe.
kálium

Káliumtartalmú műtrágyák

A kálium kálisó (KCL) és kénsavas káli azaz káliumszulfátként kapható a leginkább. A foszfáttrágyákhoz hasonlóan, azokkal együtt az őszi mélyszántással jutassuk a taljaba, mivel a kálisó hasonlóan a foszforral erősen kötődik meg a talajban. Ha véletlenül elmaradt a kálisó őszi kiszórása akkor tavasszal a Káliumtartalmú műtrágyák helyett inkább a káliumszulfátot használjunk, mivel sok növény érzékeny a klórtartalmú műtrágyára. A nálunk kapható káliumtartalmú műtrágyák 40-60%-os hatóanyagtartalmúak.

BÁRMIKOR

SZÁMÍTHAT

RÁNK

 

Mi mindig segítünk Önnek növényvédőszer vásárlásában, alma-, napraforgó-, kukorica termesztésben, továbbá
műtrágya vásárlásában vagy akár vetőmag rendelésében.
Szolgáltatásaink között megtalálja a szaktanácsadást, termék kiszállítást is, ami megkönnyíti Önnek a mindennapi munkát.

VITAFER - ERŐ MINDEN CSEPPBEN

A VitaFer termékek olyan, több tápelemből álló szuszpenziós lombtrágyák, melyek gyorsan és maradéktalanul felszívódnak és hasznosulnak a növényi szövetekben.